behandeling acuut oorsuizen in Duitsland

Oorzaken van een pieptoon of ruisen en sissen

Tinnitus (of oorsuizen genoemd) kan veel oorzaken hebben. Het is onmogelijk om alle oorzaken hier te benoemen want het wordt wel eens gezegd dat er meer dan 400 mogelijke oorzaken zijn. De bekendste en meest voorkomende oorzaak is een te grote geluidsbelasting van bijvoorbeeld een luid concert, festival of discotheekbezoek. Maar ook in een kroeg kan het al heel luid zijn. In het algemeen kun je zeggen dat als je niet meer op een normale manier zonder stemverheffing met elkaar kunt spreken, het dan te luid is. Ook lawaai van gereedschap, machines en werktuigen en explosies van vuurwerk kunnen oorsuizen veroorzaken.
Ook kan een klap, een val, CMD (Craniomandibulaire Dysfunctie), dysgnathie (afwijkende vorm, stand van de kaak), ziekte van Meniere, stijve nek- en/of schouderspieren, verkeerde stand van de wervelkolom, een gebits- en/of kaakprobleem en whiplash een oorzaak zijn. Verder kunnen een teveel aan oorsmeer of zwellingen in de gehoorgang leiden tot tinnitus. Een veelvoorkomende oorzaak is tinnitus door beluchtingsstoringen door bijvoorbeeld verkoudheid en allergie. Een combinatie van oorzaken komt vaak voor.

Primaire en secundaire oorzaken

Een primaire oorzaak ligt in het gehoororgaan zelf. De bekendste oorzaak van tinnitus heeft een primaire oorzaak: gehoorbeschadiging door overmatige geluidsbelasting. Dit veroorzaakt meestal een pieptoon.
Secundaire oorzaken kunnen de klachten ook veroorzaken, bijvoorbeeld klachten in nek/schouder/kaak/gebit. Deze veroorzaken meestal een ruisen (white noise). Deze oorzaken liggen dus niet het gehoororgaan zelf maar kunnen wel tinnitus triggeren.

Wat kun je aan acuut oorsuizen doen?

Bij een eerste consult onderzoekt de arts wat de oorzaak in van uw recente oorsuizen is (of een recente verslechtering daarvan) en welke behandeling daar het beste bij past. Lees hier meer.